Børnevenlig måling af temperaturen

Når den lille er lidt varm og man gerne vil vide om det er fordi der er lidt feber på spil, eller om det bare er fordi der er blevet leget lidt vildt, så er det rart med en børnevenlig måde at måle temperaturen på. Når jeg tænker børnevenligt, så tænker jeg tilbage på min egen tid som barn, hvor mor eller far dukkede op med numse termometeret for at se hvor meget temperaturen nu var på, og det synes jeg bestemt ikke var rart..

Det er ud fra de tanker jeg i dag selv anvender en teknik, hvis man vil kalde den det, hvor jeg har et berøringsfrit termometer som jeg bruger som en slags følehorn, sådan lidt groft sagt – feber eller ikke feber. Hvis der ingen feber er, gør jeg selvfølgelig ikke mere ved det. Er der feber skal jeg tag stilling til om det er nødvendigt med en kontrol måling, altså hvor jeg ser præcis hvor høj temperaturen er.

Denne her teknik mener jeg ikke man kan anvende uden at have forberedt sig lidt. Det vi har gjort er at tag nogle målinger med det berøringsfri termometer imens der ikke var noget feber, de målinger bruger vi så, som udgangspunkt for hvordan termometeret måler, udover det så har vi, når der har været feber lavet nogen kontrolmålinger med et numse termometer som vi har tillid til, for at se hvordan det berøringsfri ligger i forhold til. Man kunne også godt gøre det uden feber, men jeg mener ikke der er nogen grund til unødigt at skabe ubehag for de små.

Sådan mener jeg i øvrigt man bør gøre med alle termometre inden man lægger deres tillid til dem.

Lidt om temperaturen

Læger taler generelt først om feber når temperaturen er over 38 grader. Om morgen kan man dog godt have en laver temperatur og derfor kan 37,5 grader om morgen godt være feber, men lægerne anser først temperaturen som værende feber når den kommer over 38 grader.

kontakt_lagen

Jf. sundhed.dk, er det vigtigt at barnet er kontakt bart, dvs. at man kan komme i kontakt med barnet, kan man ikke det, så skal man straks kontakte lægen uanset hvad temperaturen siger, men det tror jeg heller ikke nogen kan være i tvivl om.

Hvilket termometer er bedst i test til børn og baby?

test-300x236Det er min mening at en test ikke skal klarlægge hvad der er bedst for børn i forbindelse med måling af feber, jeg vil i stedet opfordre til at i følger ovenstående praksis, og bruger øre eller berøringsfri termometer som retter snor til om den lille har feber eller ej, og hvis den ligger i den høje den så kan man for en sikkerhedsskyld tag numse termometeret frem og lave en nøjagtig måling, for det er nu engang det eneste termometer der giver det rigtige svar.

Et alternativ til det berøringsfrie termometer kunne være et øretermometer, det viser på samme måde heller ikke den nøjagtige temperatur, og kræver lidt snilde at bruge, da man skal ramme helt helt bestemt sted inden i øret for at få en brugbar måling, endvidere giver det nogen ulemper når barnet sover, her kan der med fordel anvendes en berøringsfrie udgave, da man så ikke behøver at forstyrre barnets søvn, og hvis barnet er kommet over 39 grader anbefales det at man måler temperaturen hver anden time – så sagt med andre ord så slipper man for at forstyrre barnet hver anden time når det sover.

Termometer til badevand

badevandGrunden til at jeg tager det lidt knap så relevante emne op i denne her artikel, er at man også kan bruge det berøringsfri termometer til at måle temperaturen på badevand, og faktisk måske på modermælkserstatning mm.

Numsetermometer er bedst som digitaltermometer

Når du kigger efter feber med et numsetermometer så er det min klare anbefaling at man anvender et digitaltermometer. Jeg ved faktisk ikke om man kan få de gammeldags kviksølvtermometre længere, men det kunne jo være, at der var noget et i arv som i anvender. Nok måler det præcist, men det giver anledningen til usikkerhed ved aflæsning, og derfor er det min erfaring og anbefaling at man køber en digitaltermometer og så bruger det. Det har en anden side gevinst, og det er at det også kan bruges i munden – det skal lige nævnes at jeg på ingen måder anbefaler at man bruger det samme termometer i både mund og endetarm, men at det var til mere generel oplysning.

Microlife termometer NC 100

microlife_termo_nc100Microlife termometer NC100 er et berøringsfrie termometer. Det er vurderet bedst i test, under en termometer test foretaget af faktatest. Det siges at det har en nøjagtighed med udsving på kun 0.1 grad, og det kan derfor med fordel anvendes som rette snor for om der er feber eller ikke er feber. Jeg vil dog ikke anbefale at man bruge det alene som grundlag for den nøjagtige temperatur.

Læs mere og køb her.

Beurer FT90 termometer

FT090Beurer FT90 er Beurer’s udgave af det berøringsfrie termometer, og fortjener også at komme med i indlægget her. Modellen kan gemme optil 60 målinger, hvilket kan være en fordel for at give et overbliksbillede over et sygdomsforløb.

Læs mere og køb her.

Braun Thermoscan Øretermometer IRT 4020

braun-oeretermometerSom et lidt billigere alternativ til modellerne uden berøring kan dette øretermometer fra Braun anvendes. Braun har i mange år været synonym med kvalitet, men selvom produktet lover høj præcision på målingerne, så vil jeg stadigvæk anbefale det udelukkende bruges som rettesnor, og en skånsom måde at mål temperaturen på. De 100% nøjagtige målinger fås kun i endetarmen.

Læs mere og køb her.

Pigeon digital termometer

medium_pigeon-digitaltermometerDet digitale termometer fra Pigeon måler med hele 2 decimalers nøjagtigt og giver sammen med den bøjelige spids derfor maksimal komfort og præcise målinger. Jeg anbefaler at man bruger det her termometer sammen med et af de ovenstående til den beskrev model til børnevenlige målinger.

Læs mere og køb her.

3 comments

  1. Kan for en rigtig fin gennemgang af de forskellige muligheder. Vores den mindste, han hader bare at få stukket termometeret op i numsen, så jeg har helt sikkert fået inspiration til hvordan han skal håndteres næste gang.

  2. Vores pige har pga immundefekt været udsat for numsetermometret MANGE gange, og er faktisk meget god til det.. kan på det kraftigeste anbefale, at man husker at smøre spidsen af termometret med eks. vaseline..

  3. Hej jeg bruger til mine på 3 og 8år til numsen den bette skal bare underholdes den store er med hele vejen og syntes bare det sejt noget kan måle feber men er det en fremme der måler feber skriger den store men jo klart til numsen ind til mine siger fra

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *