Rygning og graviditet

Rygning er skadeligt. Det er ingen nyhed, men måske er du mere opmærksom på det nu, fordi du enten planlægger at blive gravid eller allerede er gravid. Hvis du samtidig er ryger, har du måske et ønske om at holde op med at ryge – både for din egen og for dit barns skyld.

Selv om graviditet nok er den allerstørste motivation for at holde op med at ryge, så er det aldrig nemt. Det kræver utrolig meget styrke, vilje og mod at gennemføre et rygestop med succes. Men du bør gøre det, da følgerne af rygning under og efter graviditeten er meget risikable for dit barn.

Når du ryger under graviditeten

Da du og dit foster deler luft, så vil det også optage de skadelige stoffer fra cigaretterne, som du inhalerer. På Sundhed.dk beskrives det, hvordan kulilten fra cigaretten optager plads, sådan at fosteret konstant kommer til at lide lidt af iltmangel. Nikotinen gør det, at fosteret får en ringere blodtilførsel. Desuden stiger fosterets puls, sådan at det bruger mere energi.

Alt dette er medvirkende til, at dit barn får en anstrengende start på livet, og at det kan forfølge barnet resten af livet.

Rygeskader hos det nyfødte barn

Som direkte følger af din rygning under graviditeten er der blandt andet den meget alvorlige, at barnet har en højere risiko for at være dødfødt. Barnet har også omkring tre gange så høj risiko for vuggedød, som børn af ikke-rygere har.

Der er en øget risiko for, at du kommer til at føde for tidligt, og at barnet får en lavere fødselsvægt. Det gør barnet svagere og betyder, at barnet ofte har umodne lunger.

På længere sigt vil barnet være mere udsat for luftvejeinfektioner, mellemørebetændelse og andre sygdomme i de indre organer.

Hos Apoteket.dk nævnes, at børn af rygere generelt er mere syge, og at deres nedsatte lungefunktion vil følge dem resten af livet.

Amning og rygning

Nikotin kan også overføres via modermælken, og desuden vil du kunne producere mindre mælk og amme i kortere tid, når du ryger. Udsættes barnet for passiv rygning, vil det også have nogle negative følger for barnets sundhed.

Så der bør i det hele taget ikke ryges i det hjem, hvor der befinder sig en baby – eller et barn i det hele taget. Børn og rygning hører overhovedet ikke sammen.

Beslut dig for at holde op med at ryge

Både Sundhed.dk og Apoteket.dk og i øvrigt også al sund fornuft taler for, at du holder op med at ryge. Det bør være et totalt rygestop, og det bør være allerede før, du overhovedet bliver gravid.

Holder du op med at ryge, før du bliver gravid, så vil mange af de skadelige stoffer være ude af din krop, inden du risikerer at udsætte dit foster for dem.

Det gælder i øvrigt også for din partner. Der bør ikke være nogen risiko for passiv rygning i hjemmet, når familien kommer til at indbefatte et meget lille barn.

Nu er det jo desværre ikke nok bare at beslutte sig for at holde op med at ryge. Det er kun det allerførste og nok det nemmeste skridt på vejen til at blive røgfri.

Få hjælp til dit rygestop

At holde op med at ryge er både svært og krævende, og for de fleste kræver det flere forsøg, inden det lykkes. Blandt andet derfor er det en god idé at komme i gang med at gøre forsøget, inden du bliver gravid. Så er der både tid og plads til nogle svipsere undervejs.

Heldigvis er der mange metoder til et nemmere rygestop. Nogle kommuner tilbyder hjælp og støtte til processen, apoteket tilbyder forskellige præparater, nogle jordemødre er specialister i rygestop og mange private eksperter tilbyder kurser i rygestop. Mange har for eksempel stor glæde af hypnose. Rygestop kan ske med hypnose-hjælp, hvor der arbejdes med din underbevidsthed.

Der er således masser af tilbud om hjælp til rygestop. Det er der, fordi rygning er et stort problem for den enkelte og for samfundet. Og ikke mindst for den kommende generation.

Find den rette metode til rygestop for dig

Når der er så mange forskellige tilbud om hjælp til rygestop, så er det jo også fordi, det er så supersvært at holde op. Nogle har det sværere end andre, men det er virkelig svært for alle, der gerne vil holde op med at ryge.

Rygestop er hårdt arbejde. I forbindelse med at du gerne vil være gravid eller gerne vil holde op, fordi du er gravid, er der masser af hjælp at hente. Og det er altid bedre at holde op undervejs end at fortsætte med at ryge.

For både din egen og dit ufødte barns skyld bør du arbejde hårdt på at holde op – og allerhelst skal du fortsætte med at være røgfri resten af livet. Det lykkes for rigtig mange.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *