Overvej jeres boligsituation som nybagte forældre

Intet forandrer tilværelsen som at blive forælder. Selvom det heldigvis mest er for det gode, er der dog nogle praktiske ting, du skal være opmærksom på. Først og fremmest skal din boligsituation tages til revurdering.

Man har selvfølgelig i mange år kunne klare sig under trange kår, men tiderne er for mange heldigvis forandrede, hvorfor det er muligt at komme lettere igennem de første svære år. Læs videre, og få inspiration til, hvad du skal overveje i forhold til boligsituationen.

Overvej det økonomiske aspekt

Det er dyrere, end man lige går og tror at få sådan en lille én. Der skal købes legetøj, mad og betales for vuggestue etc. Derudover er det for mange på tale at flytte. I skal derfor ikke begå den fejl at sætte jer for hårdt i det. Hellere vente med at købe drømmeboligen til der er kommet lidt mere luft i budgettet.

Hvis i stadig befinder jer i studenterboligen, og I simpelthen ikke føler, der er nok plads nok, kan I overveje at finde en lejelejlighed på boligportalen. Fremgangsmåden er utrolig simpel. Hvis I gerne vil bo i København, skal I bare skrive lejebolig i København og jeres præferencer, hvorefter en masse forskellige muligheder vil dukke op.

Det kan også sagtens være I er kommet meget længere i jeres professionelle liv, og derved har mulighed for at købe en bolig. I så fald vil det være en rigtig god idé at kontakte en boligadvokat. Hvor en ejendomsmægler varetager sælgerens interesse, er en boligadvokats fineste opgave at sikre, at I får den bedst mulige handel. En boligadvokat kan selvfølgelig også hjælpe med det juridiske. Det gælder blandt andet det juridiske i forhold til et skøde.

Få vurderet boligen af fagmænd

Det er selvfølgelig altid vigtigt, at jeres bolig spiller, men på mange områder er det ekstra vigtigt, når I har fået et ekstra medlem i familien.

Først og fremmest er det vigtigt I sikrer jer, at der ikke er nogle former for sundhedsskadelige elementer i boligen. Det gælder blandt andet forskellige former for svamp, PBC og asbest. Disse elementer er skadelige for alle, men babyer er ekstra udsatte. Især PBC er virkelig farligt. Det blev brugt meget i danske byggerier fra 1950’erne til 1970’erne og er sidenhen blevet klarificeret som et af de 12 farligste stoffer i verden.

Hvis du alligevel er i gang med at få ordnet boligen for praktiske problematikker, kan du ligeså godt få det hele ud af verdenen. Det kan for eksempel være et algeproblem. Alger på fliser og tag har ikke nogen skadelig effekt, men kan virkelig være irriterende af æstetiske årsager. Overvej derfor en algebehandling, hvis du er en af de mange boligejere, der lider af dette problem.

Børnesikring af boligen

Der er en hårfin grænse mellem at være overpylret, og simpelthen bare være fornuftig i forhold til at børnesikre din bolig. Du kan og skal selvfølgelig ikke tage højde for alt, men samtidig kan du lige så godt få de værste faldgruber af vejen:

 • Skuffer: Hvis der er skuffer, der har mulighed for at falde ned på dit barn, kan du forhindre det med et såkaldt udtræksstop.
 • Skabe: Hvis du har noget skarpt, eller noget andet der kan skade dit barn i dit skab, kan du med en skabslågesikring sørge for, at dit barn ikke kan åbne det.
 • Skadelige stoffer: Det giver sig selv, men alle giftige produkter bør placeres sådan, at barnet ikke kan få fingre i det. Det gælder også produkter, du måske ikke normalt betragter som giftigt. Det gælder produkter som terpentin, opvaskemiddel, lampeolie, blomstergødning, maskinopvaskemiddel etc.
 • Døre: Sørg for at undgå en dørstopper ved døre, der har det med at smække hårdt.
 • Gulv: Hvis du har tæpper, kan du overveje at sikre dem med et skridsikkert underlag. Det gælder særlig tæpper, der ligger tæt op af borde med kanter.
 • Trampoliner og andet vildt legetøj: Lav regler for brug. For eksempel at der kun må være en af gangen ved brug af trampolin eller rutsjebane.
 • Elektricitet: Overvej stærkt at montere et sikkerhedsrelæ i din bolig. Derudover bør alle stikkontakter sikres med et plasticlåg, som barnet ikke selv kan finde ud af at montere fra.
 • Badeværelse: Hvis du har et badekar bør du gemme proppen væk, så badekarret ikke kan fyldes op.
 • Køkkenet: Sørg for at alle skarpe genstande er så højt oppe, at de ikke kan nå dem, og der ikke er nogle måder, hvorpå de selv kan komme op på køkkenbordet.
 • Vinduer: Ligesom med mange af de andre ting skal du ved vinduerne montere et sikkerhedsstop, så barnet ikke kan åbne vinduet mere end et par centimeter. Anbring stoppet ved øverst vindue så de ikke selv kan ændre på monteringen.
 • Medicin: Ligesom med de andre skadelige stoffer, skal medicinen placeres sådan, at barnet ikke kan få fingrene i det.
 • Trappelåge: Indtil 4-5 års alderen kan trapper være farlige for børn. Hvis du har en meget stejl trappe, skal du derfor overveje at installere en trappelåge, der forhindrer barnet at klatre på trappen uden hjælp fra en voksen.

Dertil skal du selvfølgelig også være opmærksom på skarpe hjørner, og duge der kan hives i etc. Alle disse ovenstående parametre skal selvfølgelig bare bruges som guidelines. Det er ikke påkrævet, at du følger alle forskellige, mulige tiltag. Det er selvfølgelig også meget individuelt i forhold til hvilket hjem du bor i, og hvor nysgerrigt og vildt dit barn er.

Selvom alvorlige skader i boligen er sjældne, forekommer der trods alt omkring 13 dødsulykker årligt. Langt de fleste ulykker sker for helt små børn, og risikoen topper, når barnet er omkring etårs-alderen, hvorefter risikoen gradvist falder indtil barnet bliver seks, hvor det stagneres indtil fjortenårs-alderen.

Der er også sammenhæng mellem sociale forhold og ulykker. Der forekommer væsentligt flere ulykker hos børn, hvis det er en enlig forælder, der står for opdragelsen. Det samme gælder hvis moderen er under 20. Hertil skal det siges, at det kun er statistisk, og ikke har noget med den enkelte forælder eller mor at gøre.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *