Boligindretning og børnefamilier

Danmark, sammen med vores nabolande i Skandinavien, er per definition et af de lande hvor befolkningen går allermest op i indretning af boligen.  Vores typisk minimalistiske og stilfulde smag, har gennem det sidste par årtier skabt beundring over det meste af den moderne verden. Mange søger ganske enkelt inspiration i Danmark, når boligen skal indrettes.

Danmark kan desuden prale af at huse en lang række ikoniske møbel- og interiørdesignere. Designere der for alvor har sat nationen på verdenskortet som et af de mest trendy. Men danskernes såkaldte ”trendy living” går måske ikke altid særlig godt hånd i hånd med små børn. Eller gør det?

Læs med i nedenstående, hvor vi guider til hvordan børnefamilier også kan bo moderne, smart og praktisk.

Der skal være plads til alle

Først og fremmest handler det om, at skabe et hjem hvor der er plads til alle. En bolig skal kunne rumme hele familien, store som små – og også helt være gæstfrit og indbydende. Hvad der er muligt, afhænger naturligvis rigtigt meget af hjemmets størrelse. Bor man i en lille lejlighed med 1 eller 2 børn, så sætter det i sig selv nogle begrænsninger, da den manglende plads er en udfordring.

Er man derimod indehaver af et stort hus, så handler det bare om at få indrettet hjemmet optimalt, så alles behov så vidt muligt bliver tilgodeset. I bund og grund handler det om at se muligheder i boligen, fremfor begrænsninger. Er man ikke selv særligt kreativ anlagt, kan man med fordel søge hjælp hos en professionel – eksempelvis hos en indretningsarkitekt. Husk bare på, at jo mere tendens baseret du indretter dig, jo oftere vil du føle dig nødsaget til at skifte ud.

I de næste afsnit forsøger vi at opdele behov i hjemmet efter alder.

Til de helt små

Helt små børn, fra ca. 0-6 år, har i bund og grund mest af alt behov for at være sammen med mor og far. De skal følge tryghed og nærvær dag ud og dag ind. Ideelt set bør de små børns værelser derfor også placeres tæt på forældrenes soveværelse. Børn under 6 måneder bør faktisk sove på samme værelse som mor og far.

Man er desuden også nød til at leve med, at børn helst vil lege der hvor resten af familien opholder sig. Legetøj i stuen eller spisetuen er derfor nærmest uundgåeligt. Heldigvis findes der legetøj der er både pænt, har et lækkert design samt udfordrer og styrker det lille barns motorik.

Et af de mest anerkendte brands på det område er mærket Bobles. Et mærke der er kendt for deres yderst ergonomiske og velgennemtænkte designs. Bobles er dansk og er stiftet af arkitekten Bolette Boel og har eksisteret siden 2006.

Generelt findes der efterhånden rigtig mange lækre baby- og børnemøbler. Så de mindstes værelser kan sagtens indrettes moderne og gennemført.

For de større børn

Større børn fra skolealderen og helt indtil 18-19 års alderen, har derimod helt andre krav og ønsker til hjemmets indretning. Her vægter man i højere grad selvstændig leg, ro og privatliv højt. Særligt teenagere vil faktisk typisk gerne bare så langt væk fra deres forældre som muligt – i hvert fald når de har besøg af kammerater, veninder eller kærester.

Mange familier vælger derfor, at give deres teenagebørn værelse i kælderen eller i modsatte ende af huset, hvor forældrenes soveværelse er. På den måde kan de bedre være sig selv. De kan i højere grad komme og gå som det passer dem og forældrene slipper for at høre på støj fra musik eller larmende unge – som der også skal være plads til.

Hvis der er plads og mulighed for det, er det også en god ide at de får deres eget badeværelse. Især teenagepiger kan have tendens til at spærre badeværelset i flere timer for at lægge den perfekte makeup og sætte hår – til stor frustration for den øvrige familie.

Sidst, men ikke mindst, vil de fleste unge mennesker også kræve eget tv og computer, så tv-tid ikke kun kan foregå i familiens fælles stue, hvor alle skal blive enige om en film.

Den voksne afdeling

Mange forældre har tendens til at nedprioritere sig selv, når det gælder boligindretning, hvilket bestemt er en skam. Faktisk er det jo også lidt unfair, eftersom det er dem der betaler for familiens hjem – og sikkert tilmed også er dem der holder orden i boligen.

Et lækkert stort badeværelse med badekar og masser af plads, er for mange voksne mennesker en sand hverdags luksus. Derudover drømmer kvinder ofte om et walk-in-closet, hvor tøjet rigtig kan udfolde sig sammen med tasker og sko.

Mænd derimod, foretrækker snarere et rigtigt herreværelse med pool-bord og kæmpe fladskærms tv, og måske endda en vinkælder til at fuldende det.

Hvad vi hver især har af boligdrømme, er naturligvis en smagssag, men ikke alt behøver at være afgjort af alder eller køn. Læs med nedenfor, og bliv inspireret til indretning for hele familien.

Indretning for hele familien

Som sagt er boligindretning smag og behag, og i høj grad en individuel sag. Men der findes alligevel en række indretnings elementer, som de fleste familier kan blive enige om, at de ønsker sig. Hvem drømmer for eksempel ikke om en udendørs jacuzzi, en hjemmebiograf, et kæmpestort multirum med plads til leg, motion og fest eller en indendørs pool?

Naturligvis er alle ovenstående ikke realistisk for ret mange, men derfor må man jo godt drømme. I takt med at man selv og ens børn bliver ældre, ændrer hjemmets forskellige behov sig også radikalt.  Det stiller store krav til boligindretningen. Den ideelle bolig er omstillingsparat og kan løbende tilrettes efter ændrede behov øg ønsker.

Det kan være svært selv at finde på. Lad dig derfor inspirere af boligmagasiner, indretningsblogs og hold det opmærksomme øje åben, når I er på besøg hos folk. De tre nøgleord ord til god boligindretning er klassisk, komfortabelt og praktisk. Og husk så på, at kun fantasien sætter grænser.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *